• 马克思的每个人全面而自由发展,是人的最高需求层次理论。 2019-10-18
  • 端午假期结束 中国接待国内游客8910万人次 2019-10-14
  • 你没看懂就瞎说,此乃大不敬! 2019-09-23
  • 中国电信安康分公司60家智慧家庭便民服务中心盛大开业中国电信安康-最新活动 2019-09-12
  • 给两百年后一位历史学家的复信 2019-09-08
  • 日本想拥有核弹的愿望是真。一星期之内拥有核弹是超级夸张。 2019-09-08
  • 钱江晚报:火锅店被吃垮,实际是信任破产 2019-08-31
  • 湖北菜果茶监测合格率98% 2019-08-31
  • 【图解】话端午,谈文化传承 2019-08-27
  • 广东水漫大街市民触电身亡,是天灾还是人祸? (原创首发) 2019-08-24
  • 大同文化旅游商品创意设计大赛启动 2019-08-24
  • 2012环球时报总评榜颁奖典礼现场 2019-08-22
  • 食物-热门标签-华商生活 2019-08-22
  • 关于人生道路的选择,习近平这样勉励青年 2019-08-17
  • 岚山区:婚育新风吹进基层 2019-08-17
  • 中国银保监会2019年度公务员录用考试专业科目笔试考试大纲

    文章来源:优公教育官网 发布时间: 点击次数:479

    报考中国银行保险监督管理委员会(以下简称“中国银保监会”)的考生于2018年12月1日下午参加专业科目笔试??际缘氐闵柙谌魇』岢鞘?。为便于考生了解、准备和参加专业科目笔试,现将考试大纲公布如下,供参考。

    一、职位类别

    根据考录工作安排,中国银保监会2019年度公务员录用考试的全部职位列为银保监会特殊专业职位。报考中国银保监会的考生须按照“银保监财经类、银保监财会类、银保监法律类、银保监计算机类、银保监综合类”五类职位报考。请考生务必牢记自己所报考职位的类别,按照相应类别答题,在答题卡“职位类别”一栏正确选择填涂。

    二、试题题型

    全部试题均为客观题,采用选择题的方式(单项选择题或多项选择题)??忌朐诖鹛饪ㄖ刑钔看鹛?,在试卷中答题视为无效。

    三、分值比例

    专业笔试满分100分,主要考查所报考职位应当具备的经济金融基础知识、相关专业知识和英语水平。经济金融基础知识占比10%,专业知识占比80%,英语占比10%。

    四、考试内容

    考生应掌握经济金融基础知识,及所报考职位类别重点测查的专业知识,并具备良好的知识运用能力。

    (一)银保监财经类考试侧重考察与银行保险监管相关的经济金融知识,包括宏观经济学、微观经济学、货币银行学、商业银行业务与经营知识、金融监管理论与实践、国际金融学、保险学等;

    (二)银保监财会类考试侧重考察与银行保险监管相关的财务管理及会计核算等知识,包括会计基础知识、会计准则及其实务应用、财务管理及管理会计相关知识、审计相关知识等;

    (三)银保监法律类考试侧重考察与银行保险监管相关的法律知识,包括法学基本理论、宪法、行政法、民商法、经济法、刑法、国际法等;

    (四)银保监计算机类考试侧重考察信息技术理论与实务,包括信息系统架构、软件工程与项目管理、数据库与数据挖掘分析、网络技术及应用、信息安全及信息科技风险管理等;

    (五)银保监综合类考试侧重考察与银行保险监管相关的经济金融知识和统计学、管理学、语言文学等学科知识。

    五、其他事项

    (一)试卷装订?!耙<嗖凭?、银保监财会类、银保监法律类、银保监计算机类、银保监综合类”五类职位的笔试试卷将按序排列,合订成一本。请考生务必按照自己所报考职位类别选择正确的部分试题作答。

    (二)考试时间??际允奔湮?018年12月1日14:00-16:00,共120分钟。

    六、试题题型(以银保监财经类试题为例,其他类别试卷题型结构相同)

    (一)经济金融基础知识单项选择题:每题0.5分,共20题,计10分。在每题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。

    1.一般用来衡量通货膨胀的物价指数是()。

    A.消费物价指数    B.生产物价指数

    C.GDP平均指数     D.交易价格指数

    答:(A)

    (二)银保监财经类专业单项选择题:每题1分,共60题,计60分。在每题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。

    1.根据凯恩斯主义的经济周期理论,经济之所以会发生周期性波动,是因为()。

    A.外部因素的变动    B.乘数作用

    C.加速数作用        D.乘数和加速数交织作用

    答:(D)

    (三)银保监财经类专业多项选择题:每题1分,共20题,计20分。下面各题,每题至少有两个正确答案,少选、多选或错选均不得分。

    1.按照通货膨胀的表现形式不同,可区分为()。

    A.公开型通货膨胀 B.隐蔽型通货膨胀

    C.抑制型通货膨胀 D.温和型通货膨胀

    答:(ABC)

    (四)英语阅读理解题:每小题0.5分,共20题,计10分。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

    (一)

    There is much discussion today about whether economic growth is desirable. At an earlier period, our desire for material wealth may have been justified. Now, however, this desire for more than we need is causing serious problems. Even though we have good intentions, we may be producing too much, too fast.

    Those who criticize economic growth argue that we must slow down. They believe that the society is approaching certain limits on growth. These include the fixed supply of natural resources, the possible negative effects of industry on the natural environment, and the continuing increase in the world’s population. As the society reaches these limits, economic growth can no longer continue, and the quality of life may decline.

    People who want more economic growth, on the other hand, argue that even at present growth rate there are still many poor people in the world. These proponents of economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world. Furthermore, they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.

    This debate over the desirability of continued economic growth is of vital importance to business and industry. If those who argue against economic growth are correct, the problems they mention cannot be ignored. To find a solution, economists and business community must pay attention to these problems and continue discussing them with one another.

    1.According to those who criticize economic growth, which of the following is NOT the reason that might cause economic growth to slow down?

    A.Our natural surroundings are in danger of being destroyed by industry.

    B.The fixed supply of natural resources marks a point beyond which growth cannot

       continue.

    C.The world’s population is ever increasing.

    D.More efforts are made to improve the quality of our life.

    答:(D)

    2.Those who want more economic growth believe that continued economic growth_________.

    A.is essential to the well-being of the society as a whole

    B.can provide the solution to all of our social problems today

    C.can never protect our environment from being polluted by industry

    D.can provide us with more natural resources for industrialization

    答:(A)

    3.The underlined word “proponents” most probably mean_________.

    A.arguments in support of something

    B.disagreements on something

    C.people who argue for something

    D.people who argue against something

    答:(C)

    4.The passage is mainly about_________.

    A.the contradiction between economists and business community

    B.the present debate on economic growth

    C.the advantages and disadvantages of economic growth

    D.the importance of the debate on economic growth

    答:(B)

    5.We may infer from the passage that_________.

    A.the author describes the case as it is

    B.the author is for economic growth

    C.the author is against continued economic growth

    D.the author is not worried about the problems caused by economic growth

    答:(A)


    中国银行保险监督管理委员会人事部

    2018年10月

    关注公众号优公教育

    了解最新公考资讯

    Copyright?2005-2015 优公教育 闽ICP备17011593号-1 All Rights Reserved

    版权所有:厦门优公教育咨询有限公司

    出版物许可证 | 营业执照

  • 马克思的每个人全面而自由发展,是人的最高需求层次理论。 2019-10-18
  • 端午假期结束 中国接待国内游客8910万人次 2019-10-14
  • 你没看懂就瞎说,此乃大不敬! 2019-09-23
  • 中国电信安康分公司60家智慧家庭便民服务中心盛大开业中国电信安康-最新活动 2019-09-12
  • 给两百年后一位历史学家的复信 2019-09-08
  • 日本想拥有核弹的愿望是真。一星期之内拥有核弹是超级夸张。 2019-09-08
  • 钱江晚报:火锅店被吃垮,实际是信任破产 2019-08-31
  • 湖北菜果茶监测合格率98% 2019-08-31
  • 【图解】话端午,谈文化传承 2019-08-27
  • 广东水漫大街市民触电身亡,是天灾还是人祸? (原创首发) 2019-08-24
  • 大同文化旅游商品创意设计大赛启动 2019-08-24
  • 2012环球时报总评榜颁奖典礼现场 2019-08-22
  • 食物-热门标签-华商生活 2019-08-22
  • 关于人生道路的选择,习近平这样勉励青年 2019-08-17
  • 岚山区:婚育新风吹进基层 2019-08-17
  • 可以提现看牌抢庄牛牛 JJ麻将娱乐 卓易彩票 mg4377登录地址 精准3肖6码免费公开 pt电子哪个平台容易爆 双色球普通投注手选 360彩票计划在线计划免费 北京pk10赛车合法吗 网站 看牌抢庄快乐版 博雅彩票app下载 pk10最牛稳赚2码计划 北京时时是官方 幸运飞艇多少盘不出算冷码 英超赛程